Coco – livet före Chanel

Från fattigdom till rikedom – den här historien är lika njutbar och elegant som modedesignerns egen stil.

Stillsamt, och bara till ljudet av fågelsång och kärrans knarrande hjul, kommer två systrar till barnhemmet Aubazine i centrala Frankrike år 1893. Så inleds Anne Fontaines drama Coco – livet före Chanel från 2009, med Audrey Tautou i huvudrollen. En av flickorna är Gabrielle Chanel, som senare blir Coco – kanske den mest bejublade modedesignern under 1900-talet. Men tillbaka till den där stilla dystra dagen. Gabrielle tas emot av nunnorna i deras svartvita mundering och leds in i den enkla, spartanskt möblerade stenbyggnaden. En passande plats för en framtida modedesigner som skulle bli berömd för de neutrala färgtonerna och de okonstlade, rena snitten.

Barnhemsvistelsen må ha haft ett stort inflytande på Chanels stil, men hon kände mycket skam över den. Som vuxen kallade hon nunnorna som uppfostrade henne, för ”tanter” i ett försök att dölja sin oglamorösa uppväxt. Trots att de placerades på barnhem var inte de två flickorna – och ytterligare en syster och de fyra bröderna – föräldralösa. Modern dog när hon var bara 32 år, men fadern var fortfarande i livet. Chanel såg honom dock aldrig mer.

SKAPA KONTAKTER

Anne Fontaines film gör ett hopp i tiden och fortsätter 15 år senare. Gabrielle är nu en ung kvinna som kommer fram bakom en ridå i ett caf’concs, ett slags underhållningskafé som dök upp i garnisonsstäder runt år 1900. De två systrarna Chanel sjunger om en saknad hund som heter ”Coco” (som förmodligen var inspirationen till hennes smeknamn). Denna caf’concs låg i Moulins, där Gabrielle och systern arbetade som sömmerskor på dagtid och underhöll soldater på kvällstid.

Som sömmerska utmärkte Chanel sig. Hon hade fått en rigorös, praktisk utbildning i sömnad av ”tanterna” på barnhemmet, men hon hade också fått kreativa influenser från en av sina äkta tanter. Faderns syster, alltså hennes faster, som den unga Gabrielle besökte varje sommar, visade henne hur man kunde vara kreativ med nål och tråd. Hon brukade sy om hattar till att passa hennes egen stil.

FÖRSTA KÄRLEKEN 

Chanel var frustrerad över livet som sömmerska och såg sig om efter nya utmaningar att ta sig an. Efter flera misslyckade försök som varietéartist i grannstaden Vichy blev hon gommeuse, en typ av cabaretdansare med beprydda och utmanande kläder. Innan hon hann fördjupa sig i denna nya karriär blev hon älskarinna till Étienne Balsan, en okonventionell och förmögen man med passion för kapplöpningshästar. Vid 23 års ålder flyttade Chanel ihop med denna champagnesippande fritänkare
i Compiègne.

Här levde Chanel livet som sambo och älskarinna. Hon blev hans nummer två, då han redan hade en croquesse de diamante, eller ”diamantkrossare”. Chanel fick kämpa för att passa in. Hon började förakta människor som inte arbetade, men hon lärde sig också att njuta av loja morgnar och satt ofta och läste i pyjamasen till långt in på dagen. Om det var för Balsans skull eller om det var något som kom från henne själv är osäkert, men hon lärde sig att älska och förstå hästar.

Hon hade gott om tid till att börja utveckla sin känsla för stil. På den tiden använde modemedvetna kvinnor korsett för att få smal midja, turnyr för att få en yppig bakdel, och andra iögonfallande tillbehör. Chanel ville få slut på sådant prål och bjäfs. Hon avskydde korsetter, ansåg att för mycket prydnader var skrikigt och att dåtidens vräkiga hattar var distraherande. För henne var det enkla mycket vackrare, och att skyla figuren var tjusigare och mer lockande än att framhäva den. I dag är detta grundläggande riktlinjer inom mode, men den gången var det revolutionerande.

Hemma på Royallieu klädde hon sig i ridbyxor när hon skulle rida, och skippade för det mesta korsetten. Den vågade stilen väckte snart intresse hos Balsans kvinnliga vänner. En sådan väninna var Emilienne d’Alençon, Balsans andra älskarinna och inneboende. Hon var en av de första som sågs i Chanels anspråkslösa stråhattar, och ryktet om Balsans talangfulla ”lilla väninna” spred sig snart bland de modemedvetna.

Tecken på en möjlig succé började framträda, och Chanels önskan om att arbeta växte. År 1908, i en ålder av 25 år, berättade hon om idén att öppna en hattbutik för Balsan. Till en början var han motvillig, men så gav han efter och erbjöd henne att arbeta från sin ungkarlsvåning i Paris. Men innan hon kom igång, väntade henne en annan stor passion.

Coco, uppslag

KÄR I EN ”BOY”

År 1909 tog Balsan med sig Chanel på en resa till Pyrenéerna, där hon träffade den engelske affärsmannen Arthur ”Boy” Capel. Han tjänade en förmögenhet på kol, var en ryktbar polospelare och lite av en charmör. Han blev också Chanels stora kärlek. Inledningen på deras förhållande var intensivt, och när ledigheten var över, hade Chanel bestämt sig för att lämna Balsan och följa med Boy. Hon lämnade en lapp till Balsan och ställde sig att vänta på Boy på tågstationen. Han hade inte väntat att hon skulle komma, men tydligen var hon väldigt välkommen.

Deras romans fortsatte att växa, och det samma gjorde Chanels affärsverksamhet. Hon bodde i Paris med Boy, och med både ekonomisk och affärsmässig hjälp från sin älskade öppnade Chanel en modebutik på Rue Cambon i Paris 1910. Modehuset har fortfarande en butik på den här adressen idag. En andra butik öppnades i kuststaden Deauville 1913, där man inte bara sålde hattar och accessoarer, utan också sportkläder och jerseyplagg till semesterbesökarna.

Även under första världskriget blomstrade Chanels modeföretag. Hon öppnade ett modehus i Biarritz, där hon anställde ett 60-tal kvinnor, och där hon anammade det strama mode som blev ett resultat av kriget. Hon talade sig varm för enkla jerseyplagg, och hon visste hur man skapade snygga plagg av tyget. Trots krigstiderna sålde det nybildade modehuset dräkter med prislappar på 7 000 franc, vilket motsvarar ca 16 000 kronor i dagens penningvärde.

SLUT PÅ FÖRHÅLLANDET

Även om Boy gav Chanel några av de lyckligaste åren i hennes liv, var förhållandet långt ifrån en dans på rosor. Boy hade ögon även för andra kvinnor, och det som krossade Chanels hjärta var när han gifte sig med en annan kvinna. Inte av kärlek, utan som en del av en affärsuppgörelse. Trots det fortsatte de att träffas. En tragisk olycka satte till slut stopp för förhållandet, han dödades i en bilolycka 1919. Som älskarinna kunde Chanel inte synas på begravningen, men hon besökte olycksplatsen och bröt ihop i tårar vid vägkanten.

Vid tiden för Boys död, hade Chanel blivit etablerad. Hon hade redan betalat tillbaka det mesta av investeringarna, och de tre butikerna sålde sportkläder, blazrar, klänningar och så klart hennes trendiga hattar.

I slutet av filmen sitter Chanel i trappan i butiken i Paris under lanseringen av en kollektion. Hon är omgiven av modeller, och ljudet av applåder fyller rummet. Hon är själva elegansen personifierad: Coco har blivit Chanel. Övergången skedde kort efter Boys död, som om sorgen slungat ut henne i en besinningslös arbetsyra. I verkligheten blev hon inte en ikon med en egen kollektion från ena dagen till den andra. Chanels framgång kom gradvis och i långsammare takt än vad filmen ger sken av. Men Coco – livet före Chanel får med det väsentliga om hjältinnans personlighet. Tautou ger liv åt Cocos mod, framåtanda och charm. Och det är inte bara Tautous rolltolkning som är träffsäker. Filmens konstnärliga stil återspeglar Chanel-stilen: ren, elegant och stilfull.