Väck liv i smaklökarna

Det är möjligt – till och med enkelt – att omfamna näringsrika livsmedel som du tidigare brukade avsky. Vad väntar du på? Läs vidare för att sätta igång direkt.
Camille Noe Pagán

Det är kanske inte så överaskande att enligt forskning upplever omkring 90 procent av alla kvinnor ofta en stark önskan att stoppa i sig onyttiga livsmedel som godis och chips. Det du kanske inte visste är att du kan strypa dina värsta begär utan att kämpa med viljestyrkan. Det har visat sig att längtan efter skräpmat till största delen lärs in över tid och baseras på år av frekvent exponering. Det är aldrig för sent att skola om dina smak­lökar till att längta efter näringsrika livsmedel – till och med de där grönsakerna som du svär att du inte klarar av. Kom igång med lite hjälp från folk som vet precis hur man gör det!

1 Minska på skräpet

Frekvent konsumtion av sockerrika, fettrika eller salta livsmedel både skapar mersmak hos och hämmar dina smaklökar. Så småningom måste du sätta i dig mer för att uppnå samma tillfredsställelse. Lyckligtvis är det även tvärtom. Ju mindre av ett livsmedel du äter, desto mindre av det behöver du för att uppleva effekten, säger David Katz, M.D., näringsexpert vid Yale School of Medicine och författare av Disease Proof: The Remarkable Truth About What Makes Us Well. Nyckeln är att minska väldigt långsamt. Om du till exempel brukar ha tre sockerbitar i kaffet, försök att bara ta två den här veckan och bara en bit veckan därefter. Inom en månad kommer du märka att mindre mängder av sött kommer att vara tillräckligt och ditt smaksinne blir mer mottagligt för nya smaker.

2 Ge det flera försök

Även om du inte gillade grönsaker när du var liten finns det fortfarande hopp. Studier visar att barn som fortsätter att smaka på bara en enda bit av ett hälsosamt livsmedel som de inte tycker om så småningom kommer att bli fria från avskyn. ”Sådan träning fungerar på samma sätt med vuxna och går ofta snabbare,” säger Bryan Wansink, chef vid Cornell University Food and Brand Lab och författare av Slim by Design: Mindless Eating Solutions for Everyday Life. ”Efter att ha provat något tre till fem gånger kommer du att börja tänka: ’Det här är inte så konstigt eller hemskt’,” säger Wansink. ”Innan du vet ordet av det kommer du faktiskt uppskatta smaken.”

3 Blanda gammalt med nytt

Har du fortfarande svårt att äta bittra grönsaker eller tycker att det är sådär med rotfrukter? Kombinera dem med något som du tycker om. Stekt bok choy med en skvätt sojasås eller rostade betor med lite parmesan, till exempel. ”Det du gör är att maskera smaken i början, men efter ett tag skapar din hjärna positiva associationer till båda smakerna,” säger Alan Hirsch, M.D., neurologichef vid Chicago’s Smell & Taste Treatment and Research Foundation. ”Du kommer snart att upptäcka att du tycker om det nya livsmedlet för sig själv.”

Låt inte näsan avgöra 

Det kanske inte är smaken av till exempel blomkål eller broccoli som du har svårt för, utan lukten. ”Gröna paprikor har exempelvis en bitter smak men en ganska söt doft, så de flesta tycker att de är trevliga att äta,” förklarar Hirsch. Du kan göra grönsaker mer tilltalande genom att koka eller ånga dem och på så sätt avlägsna svavelhaltiga föreningar som ger dem en stark lukt. Servera dem i ett annat rum så att du inte känner någon kvardröjande lukt. Obs! Ditt luktsinne är som svagast på kvällen. Så om vi har inspirerat dig att experimentera lite med dina livsmedelsval, tänk på att kvällen är rätt tid att börja bli äventyrlig.

5 Gör det snyggt 

Vi äter med ögonen. I en studie betygsatte restaurang­­besökare en fint upplagd sallad som 18 procent godare än mindre attraktiva sallader som innehöll exakt samma ingredienser. Medan du ändå håller på, lägg grönsaker på höger sida av din tallrik. ”Det är vanligt att man tar sig av den sidan först,” säger Wansink. “Att placera grönsaker eller näringsrik mat till höger innebär att du kommer att äta den fortare.”

Justera volymen

Experter vet inte varför men musiken du lyssnar på när du äter påverkar din upplevelse av maten. Högt ljud tenderar att göra mat mindre smakrik, enligt en studie i Food Quality and Preference, medan musik som kan beskrivas som mer behaglig verkar förbättra smakerna. Det kan vara så att din hjärna är så koncentrerad på att bearbeta oharmoniska ljud att den uppfattar smaker sämre – något som du kan använda till din fördel. Spela behaglig musik som gör dig glad när du ska äta hälsosamma livsmedel som du redan gillar. Höj sedan volymen när du introducerar bitter mat som ockra eller grönkål.